Minimumleeftijd sportschool

Minimumleeftijd sportschool

Veel mensen vragen ons: “Vanaf welke leeftijd mag je eigenlijk beginnen met sporten in de sportschool?” Er wordt vaak gezegd dat je moet wachten met krachttraining tot je niet meer groeit. Daarom denken velen dat je pas vanaf 16 jaar kunt starten met fitnessen, vooral met krachttraining. Maar, is dat wel waar? Moet je echt 16 jaar zijn om te beginnen met fitness? In dit blog geven wij antwoord op de vraag wat is de minimumleeftijd voor de sportschool.

Mag je pas beginnen met krachttraining na de groei?

Nee, dat hoeft niet. Je kunt ook eerder starten met krachttraining. Er is geen bewijs dat je moet wachten tot je uitgegroeid bent. Belangrijk is wel dat je goed begeleid wordt. De meeste blessures bij krachttraining gebeuren door verkeerd uitgevoerde oefeningen, een slechte houding, of te zwaar trainen.

Waar moet je op letten als je begint met krachttraining?

Volgens een artikel van fit.nl kun je prima beginnen met krachttraining als je jonger bent dan 16. Let erop dat je niet te zwaar begint, stabiliteitstraining belangrijk is, en dat je houding en uitvoering correct zijn. Goede begeleiding is daarom essentieel. Als beginner weet je vaak nog niet hoe zwaar je kunt trainen en wat goed is voor jouw lichaam. Het aanleren van de juiste techniek kost tijd en ervaring. Je hebt gemiddeld 300-500 herhalingen nodig om een beweging goed te leren. Als je twee keer per week traint, met zo’n 30-40 herhalingen per oefening, heb je ongeveer 10-12 weken nodig om de techniek onder de knie te krijgen.

Wat zijn de voordelen van krachttraining?

Krachttraining biedt jongeren veel voordelen. Het kan de kans op blessures verkleinen en sportprestaties verbeteren. Daarom is krachttraining een goede toevoeging aan je huidige sportprogramma. We zien steeds vaker dat jongeren die een teamsport doen, ook aan krachttraining doen.

Kan ik al op jonge leeftijd beginnen met krachttraining bij Fysio-Fit?

Bij Fysio-Fit mag je vanaf 15 jaar zelfstandig fitnessen. Goede begeleiding vinden wij erg belangrijk voordat je begint met krachttraining. Iedereen krijgt hulp bij het maken van een trainingsplan dat past bij hun doelen. We merken dat jongeren vaak meer uitleg nodig hebben. Daarom hebben we een speciaal programma voor hen: Strength Development voor jongeren.

Speciaal voor jongeren vanaf 12 jaar

Dit 12-weekse Strength Development programma introduceert jongeren geleidelijk aan krachttraining. Ze leren over verschillende krachtoefeningen, hun maximale belasting, de juiste techniek en houding. Ook zaken als balans, ademhaling en variatie komen aan bod. We streven ernaar dat jongeren na 12 weken zelfstandig kunnen trainen met een goede uitvoering en techniek van de oefeningen. Zo kunnen zij ook jonger dan 15 jaar zelfstandig doorgaan met fitnessen.

Ben je geïnteresseerd in krachttraining en wil je op een veilige en effectieve manier leren hoe? Meld je dan aan voor een proefles Strength Development voor jongeren die start op 20 maart 2024. Meer informatie en aanmelden kan via onze website: Fysio-Fit Strength Development voor jongeren.

Vraag een proefles aan voor Strength Development voor jongeren op 20 maart 2024!

    Gerelateerde berichten