Heb je extra eiwitten nodig?

Heb je extra eiwitten nodig?

Volgens het voedingscentrum heb je vaak geen extra eiwitten nodig als je sport, zoals te lezen valt in dit artikel van het voedingscentrum. Deze stelling is deels waar, maar kent een aantal uitzonderingen. In dit artikel leggen we graag uit waarom extra eiwit ook voor jou nuttig kan zijn.

Spiergroei (spierhypertrofie)

Niet iedereen die aan fitness doet wil een bodybuilder worden en ooit op een podium staan. Toch sporten de meesten wel om een mooier lichaam te krijgen. Hiervoor heb je vaak meer spiermassa nodig, waardoor je meer eiwitten nodig hebt. Dit komt niet alleen omdat je eiwitten nodig hebt voor spiergroei, maar ook omdat grotere spieren het gevolg zijn van meer vocht in de spieren. Hiervoor is een belangrijke rol weggelegd voor eiwitten, zoals je hier kunt lezen.

Shapen (droog trainen)

Wanneer je droog wil trainen heb je niet alleen meer spiermassa nodig, maar moet je ook droger worden (minder vetpercentage). Daarom zul je vet moet verliezen en om dat voor elkaar te krijgen moet je minder calorieën eten dan dat je nodig hebt. Dit noemen we een negatieve energiebalans. Omdat je minder eet zul je ook minder eiwitten via je voeding binnenkrijgen. Daarnaast verlies je niet alleen vet bij het droog trainen, maar ook spiermassa. Om dit te behouden of op te bouwen heb je meer eiwitten nodig, zoals je hier kunt lezen.

Gezondheid of afvallen

Ook als je sport om gezondheidsredenen, zoals gewichtsverlies of prediabetes, kan het belangrijk zijn om extra eiwitten tot je te nemen. De hoeveelheid eiwitten zal ongeveer tussen de 1,0 en 1,6 gram per kg lichaamsgewicht liggen. Dus voor iemand die 70 kg weegt zal dit gemiddeld 100 gram eiwitten zijn. Als je dan wilt afvallen en daarom minder eet dan dat je nodig hebt (negatieve energiebalans) dan is het lastiger om voldoende eiwitten uit je voeding te halen.

Conclusie

Extra eiwitten in de vorm van een eiwitshake of eiwitverrijkte producten kunnen zinvol zijn als je verschillende trainingdoelen hebt, zoals spiergroei, shapen en afvallen. Voor de rest volstaat de eiwitinname uit je voeding.

Heb je hulp nodig bij het verbeteren of aanpassen van je voedingspatroon? Onze diëtist kan je erbij helpen.

Gerelateerde berichten